Drugarice i drugovi,
dame i gospodo,
poštovani posetioci,
dragi prijatelji,

 

posetom ovoj stranici učinili ste zaista dobar potez i odlučili se za svojevrstan „povratak u budućnost“! Tim entuzijasta, koji se prihvatio posla oko organizacije ovog projekta, pripada širem delu populacije sa jugoslovenskih prostora, jasnih je pogleda i stavova i sa ponosom ističe visoke vrednosti jugoslovenskog vaspitanja, obrazovanja i morala – vrline na koje se danas rado osvrće i o njima govori izrazito pozitivno. Veliki deo tima pripada generaciji stasaloj u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, koju je ta država učila osnovnim principima mirnog, zajedničkog i prosperitetnog života na ovim našim prostorima, davala joj osećaj sigurnosti i dostojanstva. Bezbrižno detinjstvo i odrastanje bez velikih odricanja današnjoj omladini, koja nije imala sreću da živi u ona „dobra stara vremena“ izviđača, gorana, ferijalaca, brigadira i njima sličnih, ostalo je, na žalost, uskraćeno. Pa ipak, sve veći broj mladih ljudi okreće se navedenim vrednostima, jer u njima otkriva i vidi izlaz iz trenutne zapostavljenosti i beznađa. Time mlade generacije danas pokazuju i dokazuju da se o našoj zajedničkoj državi i u ovoj, skoro potpuno zanemarenoj i samoj sebi prepuštenoj društvenoj populaciji, govori izuzetno pozitivno – u poslednje vreme sve glasnije i smelije. Po ko zna koji put se pokazuje da, i pored svih teškoća, istina uvek nađe pravi put.

 

Naš stav je da svako ima pravo da uređuje svoj životni prostor, na način koji mu najviše odgovara. Sa naše strane, smatramo da je deo našeg životnog prostora narušen u kulturološkom, socijalnom, materijalnom, bezbedonosnom i skoro svakom drugom pogledu. Naše psihološko okruženje i argumenti pod kojima se održava antagonizam predstavlja veliku sramotu vremena u kome živimo, i ono zaista vređa našu inteligenciju i ne dozvoljava nam da ostanemo po strani. Želimo da vratimo nadu svim našim narodima i da pokažemo da naša zajednička zemlja, sve njene civilizacijske norme i sve ono što je ona značila – nije nestala.

Svojom borbom za stabilizaciju odnosa među svim Jugoslovenskim narodima želimo da prevaziđemo trenutnu situaciju, da razdvojimo istinu od laži, da stvorimo bolju klimu za zajednički život, jer nas ni ulaskom u porodicu zemalja EU niko neće fizički preseliti i posaditi u neki drugi deo Evrope – imaćemo uvek samo jedni druge. U našoj borbi za bolju zajedničku budućnost želimo da istaknemo argumente za koje smatramo da su verodostojni i da mogu da doprinesu pomirenju južnoslovenskih naroda i stabilizaciji naših na silu poremećenih odnosa.

Na kraju možemo sa potpunom odgovornošću reći da smo za to debelo nagrađeni i to unapred – srećnim detinjstvom i svom dobrotom i pažnjom kojom nas je naša država – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – obasipala! Želimo da počnemo da vraćamo dug.

Tim

Naša Jugoslavija